22.8 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Doua fete ale Istanbulului


Istanbulul este singurul oras din lume situat pe doua continente si fosta capitala a trei imperii. In cartile de mitologie se spune ca, in urma cu 7.000 de ani, apele din Keras s-au transformat in aur. In acest loc, zeul Poseidon a avut un fiu, pe nume Bizas, care a infiintat orasul Bizant – Istanbulul din zilele noastre. Dar zeul marilor nu avea nici cea mai mica idee ce crease.


Orasul mitologic a devenit real o data cu atestarea sa, in secolul al VII-lea inainte de Hristos. Atunci au sosit primii colonisti din Grecia si din orasul Miletos, de la Marea Egee. Bizantul era o locatie buna, având un estuar – Cornul de Aur – situat chiar in inima rutei comerciale de-a lungul Strâmtorii Bosfor; o tentatie mare pentru cuceritorii timpului.


Imperiul Roman se dezvoltase atât de mult incât era nevoie de o noua locatie pentru stabilirea unui guvern regional. Imparatii au ales orasul Bizant, acesta devenid rapid cunoscut sub numele de Noua Roma. In anul 330, când Constantin a devenit imparat, orasul a capatat o noua denumire: Constantinopol. Capitala a inflorit din nou, cuprinzând acum ambele parti ale strâmtorii. Având in vedere ca detinerea controlului asupra celor doua parti ale canalului era esentiala, orasul s-a extins pe doua continente: Europa si Asia.


Când Imperiul Roman s-a divizat, Imperiul Bizantin, cu capitala la Constantinopol, a cunoscut o dezvoltare rapida. Cladirile au fost refacute, in stil grecesc, iar impunatoarea catedrala Sfânta Sofia a devenit centrul spiritual al orasului. Dar, in cele din urma, invaziile repetate aveau sa-si puna amprenta asupra orasului, populatia reducându-se la aproape o zecime. Dupa 1261, capitala parea condamnata la distrugere. Insa, in 1453, Constantinopolul a renascut, dupa ce a fost cucerit de sultanul otoman Mehmet al II-lea. Zidurile au fost reconstruite, cladirile au fost restaurate si redecorate, iar sistemul de alimentare cu apa a fost refacut. Orasul a devenit un nou centru, pastrându-si insa vechiul caracter impunator. In 1930, numele oficial al orasului a devenit Istanbul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS